Mobiliteitsbudget voor duurzamer woon-werkverkeer

Door Inez De Coninck op 16 januari 2019, over deze onderwerpen: Mobiliteit
Ring rond Antwerpen

Werkgevers en werknemers kunnen voortaan werken met een mobiliteitsbudget voor het woon-werkverkeer. De invoering van een mobiliteitsbudget is een initiatief van voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt. De commissie Financiën in het federaal parlement keurde het wetsvoorstel gisteren goed. Kamerlid Inez De Coninck reageert tevreden. “Met de goedkeuring van het mobiliteitsbudget stimuleren we de overstap naar milieuvriendelijkere salariswagens en andere vormen van duurzame vervoersmiddelen voor het woon-werkverkeer.”

Financieel voordeel

De overstap naar het mobiliteitsbudget kan alleen wanneer zowel de werkgever als de werknemer akkoord zijn. Daarbij kan het resterende saldo overigens in cash worden opgenomen. “Bedoeling is dat door de variëteit aan verkeersmiddelen de mobiliteit en luchtkwaliteit in onze steden verbeteren. Bovendien kunnen werknemers hier ook een financieel voordeel mee doen”, zegt Kamerlid De Coninck.

Koopkracht intact

De maatregel heeft een positieve impact op de mobiliteit en het milieu, zonder de koopkracht van werknemers aan te tasten, dankzij het behoud van het fiscaal voordeel. Op het restsaldo in cash zullen immers alleen sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd zijn. “De N-VA blijft voorstander van een uniforme en duidelijke regeling voor alle extralegale voordelen aan werknemers, het zogenaamde cafetariaplan. Dat wordt een belangrijk programmapunt voor een volgende federale regering”, besluit Inez De Coninck.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is