N-VA wil sociaal overlegmodel NMBS hervormen

Door Inez De Coninck op 25 mei 2018, over deze onderwerpen: Parlementair werk, Spoorwegen
N-VA wil sociaal overlegmodel NMBS hervormen

Brussel – N-VA-Kamerlid Inez De Coninck heeft een wetsvoorstel klaar om het vetorecht van de vakbonden bij de spoorwegen af te schaffen. Vandaag moet er een tweederdemeerderheid zijn om belangrijke personeelsbeslissingen door te voeren. Dat komt in de praktijk op neer dat elke vakbond belangrijke hervormingen kan blokkeren, zelfs als er een meerderheid is binnen het sociaal overleg. Door die tweederdemeerderheid verloopt de sociale dialoog bij de spoorwegen extra stroef.

Blokkering

De tweederdemeerderheid in de Nationale Paritaire Commissie (NPC) werd ingevoerd onder de regering Di Rupo, door toenmalig minister Labille (PS). Alle belangrijke beslissingen over het personeelsstatuut bij de spoorwegen vereisen een tweederdemeerderheid in de NPC. Die is samengesteld uit zowel leden van de vakbonden als leden benoemd door de Raad van Bestuur.

In de realiteit zorgt die vereiste tweederdemeerderheid ervoor dat elk van de grote spoorbonden (ACOD Spoor of ACV Transcom of hun Franstalige tegenhanger CGSP of CSC) een vetorecht heeft om alle beslissingen te blokkeren. Dat bemoeilijkt de besluitvorming wanneer er een meerderheid is maar één vakbond niet mee wil met een voorstel van de directie om een modern human resources beleid in te voeren. De N-VA wil het personeelsbeleid ook meer bij de NMBS en Infrabel zelf leggen, eerder dan via tussenpersoon HR Rail dat in 2014 op vraag van vakbonden werd opgericht om het eenheidsstatuut te kunnen behouden. Dat bedrijf vindt de partij overbodig omdat het geen zich heeft in de operationele realiteit van de spoorbedrijven NMBS en Infrabel en daarenboven gedomineerd wordt door de vakbonden die hun privilegies in stand willen houden ten nadele van de reiziger en de overheid als aandeelhouder.

Normaal sociaal overleg

Daar wil Kamerlid Inez De Coninck komaf mee maken. Net als in vele andere sectoren wil ze dat beslissingen bij gewone meerderheid genomen worden. Ze wil  de gebruiken van de privésector ook toepassen op de overheidsbedrijven zoals de NMBS, onder meer in het sociaal overleg. De maatregel ook moet het sociaal opbod tegengaan en de besluitvorming versoepelen om nodige hervormingen eindelijk te kunnen laten doorgaan. Die blokkering leidt al te vaak tot sociale conflicten. “In andere sectoren is het normaal dat beslissingen bij gewone meerderheid worden genomen. Waarom moet dat anders zijn bij de NMBS en Infrabel?” sluit Kamerlid De Coninck af.

Deze regering voerde al sociale verkiezingen in bij de spoorwegen. Dat zorgt er voor dat het personeel binnenkort zelf haar vakbondsafgevaardigden mag kiezen. Dan is  beslissen bij een gewone meerderheid gelegitimeerd en wordt het sociaal overleg bij het spoor gelijk gestroomd aan de werkwijze van de private sector.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is