U bent hier
Bevolkingstoename wordt problematisch
Met geplande bouwprojecten op de voormalige voetbalvelden van KSK Opwijk en de site van lompenfabrikant Vanbreuze - die de gemeente na honderd jaar vaarwel zegt - stevent Opwijk af op driehonderd nieuwe appartementen. En daar is het bestuur niet gelukkig mee. "We kennen nu al de grootste bevolkingsgroei in de regio", zegt schepen Inez De Coninck. "En het ergste is dat we weinig tot geen inspraak hebben."
Twee projectontwikkelaars dienden intussen een dossier in voor de realisatie van evenveel woonprojecten. Het project Vanbreuze omvat de bouw van 160 woongelegenheden, waarvan ook 54 serviceflats. Het fabrieksdomein is twee hectare groot. Het woonproject zou in een U-vorm uitgewerkt worden, met een ontsluiting via de drukke Fabrieksstraat. De gemeente moet zich nu buigen over de aanvraag van de bouwvergunning. Als de ontwikkelaar groen licht krijgt, dan zou dit jaar nog gestart worden met de afbraak van de oude opslaghallen. Vanbreuze heeft intussen al een nieuw stuk industriegrond gevonden in de Aalsterse deelgemeente Erembodegem. Het familiebedrijf, dat gespecialiseerd is in het verwerken van oude lompen, bestaat sinds 1878 en vestigde zich in 1910 in Opwijk. De Fabrieksstraat dankt haar naam zelfs aan de aanwezigheid van Vanbreuze. De familie wenst voorlopig niet te reageren op de bouwplannen.
't Walleke
Nog geen honderd meter verderop plant een andere projectontwikkelaar de bouw van nog eens 120 appartementen. Dat project kreeg de naam 't Walleke, en moet gerealiseerd worden op de voormalige voetbalvelden van KSK Opwijk, tussen de Ringlaan en de Fabrieksstraat. De ontwikkelaar heeft een verkavelingsaanvraag ingediend en als beide dossiers groen licht krijgen, dan krijgt Opwijk er in één klap meer dan zeshonderd nieuwe inwoners bij. Dat is opmerkelijk, want in de voorbije tien jaar steeg het aantal inwoners ook al fors, van 12.000 naar 14.000. En dat is niet alles, want als straks de bouwplannen in het Rubensveld doorgaan, komen daar nog eens 115 woningen bij. Opwijk gaat dan vlot boven de 15.000 inwoners.
"We kennen de grootste bevolkingsgroei in de hele regio", weet schepen van Ruimtelijke Ordening Inez De Coninck (N-VA). "Ik ben daar helemaal niet gelukkig mee. Maar als gemeentebestuur hebben we geen vat meer op deze aanvragen. Normaal mag er in onze regio geen derde woonlaag gebouwd worden, maar de vorige bewindsploeg heeft via een ruimtelijk uitvoeringsplan het aantal woonlagen opgetrokken. Daardoor zijn deze sites wel heel aanlokkelijk geworden voor projectontwikkelaars. Ik vind dit heel erg. En het ergste is dat we weinig tot geen inspraak hebben."
Het college van burgemeester en schepenen komt volgende week samen om beide dossiers te onderzoeken. "De bevolkingstoename wordt problematisch", zegt De Coninck. "Ook de toename van het aantal serviceflats is opmerkelijk. Wij kunnen onderdak geven aan de eigen senioren, maar we hoeven toch geen vergrijzing van buiten onze gemeente aan te trekken?"
Bron: Het Laatste Nieuws - Opwijk