U bent hier
“ACOD Spoor saboteert gegarandeerde dienstverlening NMBS”
Brussel – In het sociaal overleg bij de NMBS worden er 3 scenario’s over de gegarandeerde dienstverlening besproken. De N-VA en Minister Galant gaven het sociaal overleg tot december om een voorstel voor de gegarandeerde dienstverlening te lanceren. De voorzitter van het ACOD Spoor – Jean-Pierre Goossens – zegt in De Tijd onomwonden dat hij niet gaat meewerken aan de gegarandeerde dienstverlening. Daarmee begraaft hij het sociaal overleg over de maatregel.
Treinverkeer is te belangrijk
Het spoorvervoer is een uiterst belangrijke dienstverlening. Een staking bij het spoor kost de samenleving tientallen miljoenen euro’s. Vele scholieren, toeristen en werknemers geraken niet op hun bestemming zonder de trein. Omdat de NMBS een monopolist is, heb je als reiziger geen andere keuze dan de NMBS. Op een stakingsdag bij de NMBS kan je niet kiezen voor de trein van een andere spoormaatschappij. Daarom is het des te belangrijker dat die ene dienst die er is ook gegarandeerd is.
Sociaal overleg kreeg kansen
Daarom wil de federale regering een gegarandeerde dienstverlening invoeren bij de NMBS. Ongeveer 8 op 10 burgers staat achter de invoering van één of andere vorm van de gegarandeerde dienstverlening. Om een draagvlak te creëren bij het spoorwegpersoneel, kreeg het sociaal overleg – lees de vakbonden – ‘een redelijke termijn’ om een voorstel te lanceren. Een jaar is daarvoor méér dan voldoende. Daarom zette de N-VA en minister Galant de deadline op december 2015.
Om de gegarandeerde dienstverlening praktisch uit te werken, hebben de NMBS en Infrabel een technische werkgroep opgericht. Die gaat onderzoeken wat mogelijk is, hoeveel en welk personeel je nodig hebt om de dienst te garanderen.
Vertragingsmanoevre door ACOD
Ondertussen legde de werkgroep 3 scenario’s ter discussie voor op de tafel van het sociaal overleg. Die scenario’s gaan van 11 procent van de treinen die rijden tot de helft ervan. De N-VA is ambitieuzer, maar zelfs van de huidige gematigde voorstellen wil de socialistische vakbond niet weten. In februari drong diezelfde vakbond nog aan op sociaal overleg over de maatregel. Nu zegt de voorzitter van het ACOD Spoor – Jean-Pierre Goossens – dat “ik heb geen mandaat om mee te werken aan een gegarandeerde dienstverlening”. Daarmee zegt hij onomwonden dat het ACOD géén enkel voorstel gaat steunen.
De vraag die je je moet stellen is de volgende: had diezelfde Jean-Pierre Goossens in februari wél een mandaat om mee te werken aan de gegarandeerde dienstverlening? De vraag stellen is ze beantwoorden. Nochtans drong het ACOD toen in deze krant aan op sociaal overleg vooraleer er beslissingen genomen werden. Blijkbaar was dat maar een inhoudsloze vraag vermits het ACOD het sociaal overleg geen kansen geeft. Dit zijn doelbewuste pogingen om de gegarandeerde dienstverlening te vertragen en zelfs tegen te houden. Vermoedelijk komt er dan ook geen unanieme oplossing tegen december door de houding van de socialistische vakbond. Wat is dan de meerwaarde om te wachten op een sociaal akkoord dat er niet gaat komen?