Waarom betaalt betoger minder dan gewone treinreiziger?

Door Inez De Coninck op 5 november 2014, over deze onderwerpen: Het middenveld, Mobiliteit, NMBS
Waarom betaalt betoger minder dan gewone treinreiziger?

Kamerlid Inez De Coninck (N-VA) vindt het goed dat minister van Mobiliteit Galant ook kritische bedenkingen heeft bij het voorkeurstarief dat betogers genieten die donderdag 6 november naar Brussel sporen. Gisteren werd duidelijk dat de NMBS voor de nationale vakbondsactie extra treinen zal inleggen en dat een evenemententicket aanbiedt. Met zo’n B-ticket reist men goedkoper naar Brussel dan met een railpass. “Op deze manier gebruikt men overheidsgeld tegen de overheid”, betreurt De Coninck.

“In De Kamer stelde ik reeds vragen bij het inleggen van extra treinen voor stakingsacties en het kostenplaatje daarvan”, aldus Inez De Coninck. “Nu blijkt dat naast de extra treinen, de stakers ook nog goedkoper reizen dan de gewone reiziger. De betogers krijgen van de NMBS een goedkoper B-ticket van 12 of 14 euro, afhankelijk van de afstand. Waarom moet de reiziger meer betalen dan een betoger? Waarom kan de NMBS zoveel inspanningen doen voor de betogers en staat de dagelijkse pendelaar dikwijls in de kou? Dit is toch zeer ironisch.”

Financiële put
Het is twijfelachtig dat de inkomsten van het speciaal evenemententicket de kostprijs van de extra treinen zullen dekken. De NMBS krijgt een jaarlijkse dotatie van ongeveer 3 miljard euro en heeft een schuldenput van ongeveer 4 miljard euro. Het is duidelijk dat dit overheidsbedrijf ook zijn steentje zal moeten bijdragen aan de besparingen. “Ik zal dit dossier zeker blijven opvolgen en zal minister Galant zeker bevragen over deze maatregel”, besluit De Coninck.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is