U bent hier
Vlaamse regeringspartijen nemen NMBS-voorzitter Fontinoy in vizier
Alle drie Vlaamse coalitiepartners N-VA, CD&V en Open VLD vinden dat de NMBS-audit niet zonder gevolgen kan blijven. Vooral de hoge hotelrekening van Jean-Claude Fontinoy, de voorzitter van de raad van bestuur van de NMBS, in Cannes stelden ze gisteren in de Kamer aan de kaak. De NMBS-audit kan niet zonder gevolgen blijven', vond N-VA-Kamerfractieleider Hendrik Vuye, ook al zonder namen te noemen.
Verspillingen
Vanuit de meerderheid stelden N-VA-Kamerlid Inez De Coninck en haar collega Sabine Lahaye-Battheu tijdens het vragen-uurtje de verspilling met overheidsgeld bij de NMBS aan de kaak. Dat de voorzitter van de raad van bestuur van de NMBS, Jean-Claude Fontinoy, op uitnodiging van Eurostation voor zowat 2.000 euro per nacht in Cannes verbleef, zoals De Tijd gisteren onthulde, noemden ze laakbaar.
2000 euro per nacht
'2.000 euro voor een nachtje op hotel, veel spoorarbeiders moeten daar een hele maand voor werken', merkte De Coninck op. 'Bij Eurostation werden overheidsmiddelen gebruikt voor het jolijt van de bestuurders. Dit dossier moet tot op de bodem worden uitgezocht.' Volgens De Coninck moet de raad van bestuur van de NMBS de audit bezorgen aan het gerecht.
Radicale verandering
Minister van Mobiliteit Galant benadrukte dat zij de audit heeft besteld en dat ze nu een 'radicale verandering van de bedrijfscultuur' wil. Premier Charles Michel en de vicepremiers buigen zich vandaag op het kernkabinet ook over de audit en de problemen bij de NMBS, al ziet het ernaar uit dat het blijft bij een eerste gezamenlijke snuffelronde. De vraag blijft of Fontinoy, die al jarenlang de rechterhand van vicepremier Didier Reynders (MR) is, aan de kant wordt geschoven.