U bent hier
N-VA wil af van betalend noodnummer

De seniorenraad, de welzijnsraad en huisartsenkring van Opwijk stellen zich vragen bij het betalend nummer voor de apotheker van wacht. Tussen 22u en 9u kom je enkel via het betalend telefoonnummer te weten welke apotheker die nacht van wacht is. Het tarief (1,5 euro/minuut) is zeer duur. Kamerlid De Coninck (N-VA) uit Opwijk stelde daarover een parlementaire vraag aan de bevoegde Minister.
Noodnummer is betalend
Wie overdag beroep wil doen op de apotheker van wacht, kan daarvoor terecht via zijn apotheker, via www.apotheek.be of via het betalend noodnummer. Tussen 22u ‘s avonds en 9u ‘s morgens kom je enkel via het betalend telefoonnummer te weten welke apotheker van wacht is. Dat nummer is echter zeer duur (1,5 euro per minuut). Nochtans is het een dienstverlening waar je beroep op doet indien je dringend medicijnen nodig hebt. “Daarvoor zou je niet moeten betalen. Voor het noodnummer van de spoeddienst hoef je toch ook niet te betalen?” argumenteert Inez De Coninck. Het noodnummer is belangrijk voor de volksgezondheid. Maandelijks krijgt het nummer 61.000 oproepen.
Alternatieven onderzoeken
In de Kamercommissie Volksgezondheid stelde De Coninck hierover een parlementaire vraag aan Minister De Block. Volgens de minister rekent men 1,5 euro per minuut aan om de kostprijs van het noodnummer te dekken. De minister gaat alternatieven onderzoeken. Ze wil nagaan of het ook via de website kan of via het gratis nummer 1733 dat nu al bestaat. De veiligheid van apothekers blijft wel een belangrijke prioriteit.
Kamerlid De Coninck reageert voorzichtig optimistisch. Het is belangrijk dat iedereen op elk moment gratis de apotheker van wacht kan raadplegen. Wat doe je immers met mensen wiens belkrediet op is? Het Kamerlid blijft het dossier alvast opvolgen.