U bent hier
Hoorzitting in De Kamer over de nieuwe dienstregeling van NMBS

Brussel – In De Kamer kwamen Jo Cornu (NMBS) en Luc Lallemand (Infrabel) toelichting geven over de nieuwe dienstregeling bij de NMBS. Die nieuwe dienstregeling veroorzaakte veel klachten over capaciteitsgebrek, vertragingen en langere reistijden. Kamerlid Inez De Coninck (N-VA) ondervroeg beide heren over de problemen van de nieuwe dienstregeling.
De nieuwe dienstregeling
Sinds de vorige dienstregeling in 1998 van start ging, zijn er 70% reizigers bijgekomen. Die oude dienstregeling was 17 jaar oud en niet meer aangepast aan de noden van vandaag. Daarom werd beslist om een nieuwe dienstregeling in te voeren. Aan het nieuwe vervoersplan heeft men 4 jaar gewerkt. “De nieuwe dienstregeling is zoals een nieuw lief waarvan de liefde al na 1 rit over is” aldus Inez De Coninck.
Knelpunten
Ondanks het feit dat de nieuwe dienstregeling al bij al vlot in werking trad, zijn er absoluut nog verschillende knelpunten. Op meerdere lijnen klagen reizigers de overvolle treinen aan. Bij N-VA wil men absoluut het capaciteitsprobleem aangepakt zien. “Het schrijnend tekort aan zitplaatsen op sommige spoorlijnen is onaanvaardbaar” zegt De Coninck. Hierover stelde N-VA reeds meerdere vragen in de commissie. NMBS houdt zich niet altijd aan het aantal voorziene wagons. Bovendien heeft men voor sommige treinen gewoon het aantal reizigers onderschat, zei Cornu.
De stiptheid zou nipt verbeterd zijn, van 90,3% naar 90,6% in januari 2015. Dit is echter misleidend. De reistijden zijn gemiddeld met 3,3% verhoogd. Men heeft dus eigenlijk een gedeelte van de structurele vertragingen in de reistijd gerekend.
De Lijn
Een ander knelpunt is de samenwerking – of het gebrek eraan – met vervoersmaatschappij De Lijn. Cornu geeft openlijk toe dat men De Lijn enkel geïnformeerd en niet van nabij betrokken heeft bij de opmaak van de nieuwe dienstregeling. Een betere samenwerking tussen NMBS en De Lijn moet een vlotte overstap van trein op bus, metro of tram mogelijk maken en visa versa. Kamerlid De Coninck zal de nieuwe dienstregeling blijvend opvolgen in de commissie Infrastructuur.