'Genoeg werkwilligen voor minimumdienst spoor'

Door Inez De Coninck op 28 april 2017, over deze onderwerpen: Parlementair werk, Spoorwegen

Een op de vijf personeelsleden van de NMBS neemt tijdens stakingen vakantie. De N-VA concludeert dat er genoeg werkwillig personeel is voor een minimumdienst bij het spoor.
Een vrij groot deel van het personeel van de NMBS heeft het afgelopen anderhalf jaar tijdens de 24 stakingsdagen vakantie of recup genomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de personeelsdienst van het spoor HR Rail. Die vroeg Kamerlid Inez De Coninck (N-VA) op bij minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

Op 22 van de 24 stakingsdagen nam tussen 10 en 20 procent van het personeel vakantie. Dat bewijst voor De Coninck dat een minimumdienst perfect kan werken. 'Wie nu vakantie neemt tijdens stakingen, kan bij een minimumdienst komen werken.' Ze koppelt de vakantiedagen aan cijfers die ze eerder opvroeg over het aantal stakers. Bij syndicale acties bleek tot de helft van het NMBS-personeel te staken. In de seinhuizen van de infrastructuurbeheerder Infrabel - die cruciaal zijn voor de veiligheid en het dagelijks beheer van de treinen - staakte iets meer dan een op de tien mensen. De Coninck verwijst naar de scenario's voor een minimumdienst die door de NMBS zijn uitgetekend. Daaruit blijkt dat in de minimale scenario's - waarbij alleen de grote assen worden bediend - 15 procent van de treinbegeleiders en machinisten moet werken. Die vereiste was 8 van de 24 stakingsdagen vervuld. Bij Infrabel moet minstens 44 procent van de seingevers er zijn.

De NMBS en HR Rail vinden dat De Coninck veel te kort door de bocht gaat. 'Het is geen simpel regeltje van drie. Je moet het personeel dat vakantie heeft en de stakers afzetten tegen het aantal mensen dat die dag effectief werkt en niet tegenover het totale personeel', luidt het. 'Bovendien mag je niet de conclusie trekken dat mensen werkwillig zijn omdat ze vakantie nemen. Sommige mensen nemen liever een dag vakantie dan dat ze terugvallen op een stakingsvergoeding die een schijntje van hun loon is. Daarnaast kan een minimumdienst alleen slagen als het juiste personeel op de juiste plaatsen werkt. Je hebt niets aan volle bureaus. Je hebt mensen in seinhuizen nodig, net als treinbestuurders en veiligheidspersoneel.' De demarche van De Coninck moet opnieuw druk zetten op het dossier. Het wil maar niet lukken om de minimumdienst - een onderdeel van het regeerakkoord - erdoor te krijgen. Nadat de gesprekken tussen de bonden en de directie eind vorig jaar waren vastgelopen, liet Bellot weten dat hij binnenkort met een voorstel naar de regering stapt. Het is niet zeker of er groen licht komt, want niet alle coalitiepartijen zitten op één lijn over de minimumdienst.

Bron: De Tijd 28 april 2017, p. 6

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is