‘werknemers buiten NMBS hebben ook een gezin hoor, meneer Goossens’

Door Inez De Coninck op 13 mei 2015, over deze onderwerpen: Parlementair werk, Spoorwegen

In De Morgen verdedigde de voorzitter van het ACOD Spoor Jean-Pierre Goossens met veel furore de privileges bij de NMBS. Volgens hem doet het NMBS-personeel al meer dan wat wettelijk voorgeschreven is. ‘Wij zijn toch geen slaven’ stelt hij zichzelf cynisch de vraag. Platte overdrijvingen zijn daarbij geen uitzondering.

Inderdaad, de medewerkers van de NMBS zijn géén slaven. Zij hebben immers de vrije keuze om te werken bij de NMBS. Als zij niet tevreden zijn met hun job, kunnen zij kiezen om van job te veranderen. Weinigen zullen daar echter voor kiezen. Immers, welke andere werkgever biedt haar werknemers zoveel vakantiedagen, een goed loon, werkzekerheid en een hoog pensioen?

Tot 60 vakantiedagen

Jean-Pierre Goossens krijgt er de kriebels van als men het hoge aantal vakantiedagen van NMBS-personeel in vraag durft te stellen. Hij stelt dat ‘men al veel meer doet dan wettelijk voorgeschreven is’. Maar als je de vergelijking maakt met het gemiddeld aantal vakantiedagen in andere bedrijven, privé of publiek, dan zie je meteen het verschil. Sommige werknemers bij NMBS krijgen tot 60 vakantiedagen per jaar. Dit betekent niet dat die NMBS-werknemers ook effectief 60 dagen per jaar thuis zitten. Vele werknemers sparen daarvan een deel op om vroeger met pensioen te kunnen vertrekken. Maar wat rechtvaardigt dat hoge aantal vakantiedagen? Goossens zelf rechtvaardigt het door gewoon te zeggen ‘Wij hebben toch ook een gezin?’ Hebben werknemers bij De Lijn, bij Belgacom of elders dan geen gezin? Natuurlijk wel, maar zij werken in de 38-uren week en hebben daarvoor géén 13 dagen extra verlof per jaar. Zij moeten het stellen met véél minder vakantiedagen.

Loon naar werk

Verder stelt Goossens dat de 36-urenweek er gekomen is doordat het personeel loon heeft ingeleverd. Dit is correct, als men rekening houdt met de situatie van 15-16 jaar geleden. Toen heeft men een inlevering van 2 procent doorgevoerd. Maar wordt men de dag van vandaag dan zo slecht betaald bij NMBS dat het hoge aantal vakantiedagen rechtvaardigt? Heeft Goossens studies die dat objectief aantonen? Ik durf het in vraag te stellen. Impliciet geeft Goossens zelfs een steek aan vakbonden wiens werknemers geen 60 dagen vakantie hebben. Want die hebben niet goed genoeg onderhandeld met ‘de patroons’. Onderhandelen bij de NMBS is dan ook een relatief begrip. Je kan er gif op innemen dat de spoorvakbond zal dreigen met acties en stakingen als een voorstel hen niet bevalt. Er zijn voorbeelden zat: de gegarandeerde dienstverlening, de afschaffing van het overbodige ziekenfonds en nu de benchmarkstudie. Hiermee steekt het ACOD stokken in de wielen van de nodige veranderingen bij de NMBS.

Kort samengevat, het interview toont aan hoe ontspoord het discours van de ACOD Spoor wel niet is. Bij de NMBS gelden er privileges en wie daar aan wil raken, wordt afgedreigd met acties en stakingen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is